Обща летяща катерица - описание, местообитание, начин на живот

Летящата катерица е малък гризач. Тя принадлежи на семейство катерици и е единственият представител на семейството на младежите, които могат да живеят в климатичните условия на Русия. Тази статия ще ви позволи да научите за навиците на летящите същества, както и да ви разказваме различни интересни факти за тези необичайни животни.

 Обща летяща катерица

Общо описание

Летящата катерица е малко животно с дължина на тялото до 17 см и средно тегло 125 г. Опашката е доста по-дълга в сравнение с тялото и е с дължина 12 см. Козината, разположена по тялото, служи за планиране и скачане. Покрит с фина вълна, свързва предните и задните крайници и се изправя, когато катерицата скача. Тази мембрана се използва като опростена версия на парашута.Дължината на полета на летящи катерици може да бъде 50 метра по параболична крива.

От китката, летяща катерички, малка полумесечна кост, поддържаща тази гънка. Повърхността на опашката е покрита с дебела кожа. Главата на летящата катерица е по-закръглена от главата на обикновена катерица, а ушите нямат четки. Лъскавите черни очи са заобиколени от тъмна козина. Има 22 зъба.

Големият размер и изпъкналост на очите правят възможно нощен клуб да лети. Меката тънка козина става гъста и гъста за зимата. Цветът на кожата на гърба е сребрист, а на корема е сив с жълт оттенък. Сивата опашка има черна граница. Основният й цвят е по-светъл от цвета на останалата част от тялото. Опашката има лека вълнена вълничка отстрани на центъра.

Със смяната на сезона цветът на кожата също се променя, ставайки по-лек през зимата. Два пъти годишно, molt животни. Есенното проливане започва от главата и спира на върха на опашката. Пролетният молт продължава точно обратното, като започва с опашката и завършва на короната.

Удължените кости на крайниците, особено краката и предмишниците, са необходими, за да се движат между дърветата. Лапите му са достатъчно развити и много упорити, като задните са значително по-дълги от предните. Има 4 пръста на предните крайници, 5 пръста на гърба.В седнало положение, животното хвърля опашката си на гърба си.

Териториално разпределение

Летящата катерица обитава предимно гори от Евразия. Страните от местообитанието на животното също включват Китай, Финландия, Естония, Корея. Други подвидове живеят в Австралия и Япония. За подреждането на гнездото летящата катерица обича да използва дървените кухини на височина от 4 до 12 метра от нивото на земята. Дупката в дървото е облицована с мъх и лишеи отвътре. Подът е покрит с трева, сухи растения и собствената коса на животното.

Отвътре, такова гнездо има сферична форма през зимата, а през лятото слоят на отпадъци се намалява значително. Отвън, кухината е мазна и разпръсната с парчета вълна. В западната част на Русия, летяща катерица се опитва да се установи близо до блатистата, където се развива елша. Също така, животните предпочитат езера и реки, където има стари кухи дървета.

храна

Основното занимание на летящи катерици е търсенето на храна. Повечето от храната се състои от различни растения и пъпки от дървета. Обици от бреза и елша - любим деликатес на това животно. Тя дори прави запаси за зимата, скривайки обеци в гнездото си.През лятото гъби и плодове, както и млади филизи са включени в лятната храна.

Предполага се, че летящите катерици са способни да ядат пилета и яйца от малки видове птици. Но основният фактор, влияещ върху храненето на животното, е областта на разпространение. В северната и западната част на Русия, летящата катерица се задоволява през зимата само със съхраняваните пъпки от лиственица.

Начин на живот

 Летящ стил
Летящата катерица води вечерен начин на живот. Но кърмещите жени и младите животни обичат да прекарват времето си навън на дневна светлина. Животното запазва дейност през цялата година, без да може да преживява зимен сън. През повечето време летящите катерици прекарват по клоните на дърветата и с неохота се спускат надолу.

Трудно се виждат с невъоръжено око поради оцветяването, което им помага да бъдат невидими на фона на стволовете и листата. Но късно вечерта върхът на жизнената дейност започва в близост до флаерите, а след това можете да чуете гласа им, като нисък цирк и раздразнение. Същите звуци на летящи катерици излъчват по време на игри, а също и ако животните са развълнувани или уплашени.

Обичайно летят протеини да живеят на едно и също място. Те рядко променят местообитанието, с което са свързани, и могат да живеят в продължение на няколко години в една и съща кухина.За летящата катерица, която е променила обичайното си място, не само кухини могат да служат като нова къща, но също и birdhouses, празни кошери, птичи гнезда.

Радиусът, при който животните се отдалечават от дома си в търсене на храна, не е особено голям - 50-100 метра. Те са създали пътища за хранене. Често един такъв маршрут осигурява храна на повече от едно поколение летящи катерици.

През зимните студове активността на животните намалява. Въпреки че летящата катерица не пресъхва, тя прекарва по-голямата част от деня в кухината, яде предварително приготвени консумативи. Сибирската летяща катерица има способността да спи няколко дни подред, да избяга от студеното време. Обичайното събуждане през лятото е 8 часа. През пролетта тази цифра се увеличава до 11 часа, дължащо се на копаене и чифтосване.

Социални особености и възпроизвеждане

Летящите катерици, като правило, живеят заедно в гнездата. Те не променят двойката си през целия си живот и като правило не влизат в конфликти. Летящите катерички не показват агресия един към друг, но кърмещата жена може да покаже характер, защитавайки младите.

Възпроизвеждането на летенето е малко проучено. През годината жената има само едно раждане, а броят на носилките е 2-4 кубчета. Продължителността на бременността е 4-5 седмици. Първото потомство се ражда през април или май. Времето за второто е края на юни-юли. Грижата за малките се осигурява изключително от женски, те също така ги преподават на достъпни източници на храна.

Вече са родени летящите катерици с размер до 5 см и тегло до 7 г. Дължината на опашката на новородените не надвишава 1,4 см.

В първите дни от живота си, младите са слепи и голи, получават поглед на 15-ия ден. Млад за първи път от гнездото след месец и половина след раждането. 2-3 дни след това събитие младите летящи катерици правят първите си скокове, а на 50-ия ден - първото планиране. Оттук нататък те стават напълно независими и започват да живеят отделно от родителите си.

Но ако времето на отглеждане трябваше да бъде през периода на идващите студове, младите потомци ще останат с родителите си през зимата, често пребиваващи в една и съща кухина.

Дълголетието на плен в плен може да достигне 13 години, а в естествените местообитания животните рядко живеят по-дълго от 5 години. Основните им врагове са големи хищни птици.Също така летящи катерици стоят далеч от мартени и саблеми.

Човешко взаимодействие

 Flyman взаимодействие с човека
Въпреки красотата на кожата си, летящите катерици не се използват в кожухарската промишленост, тъй като продуктът от нея скоро ще загуби сила и ще се отлепи. Не можете да летите къщи у дома, защото те трябва да правят скокове, а ограниченото пространство на жилището не му позволява да води нормален живот, защото животното скоро умира.

Но нищо не пречи на тяхното отглеждане в зоологически градини. Това изисква просторни волиери. За да се запази репродуктивната активност, смъртоносните видове изискват сезонни температурни промени. Следователно потомството се очаква само от животните, съдържащи се в уличните кутии.

Обикновено летящите катерици не показват агресия към човек и са склонни да останат незабелязани от него. Има обаче случаи, при които жените са нападнали хора, които са обезпокоили потомството.

Понякога летящите катерици се настаняват близо до човешката обител. През зимата те идват да се хранят със зърно.

Брой на

Броят на листовките намалява навсякъде и тази тъжна тенденция продължава. Ловът за тях е ограничен.Летящата катерица в Червената книга на Беларус принадлежи към третата категория защита. Това означава, че са необходими специални мерки за оцеляването на видовете.

Интересни факти

 Pteromys volans

  1. Когато една катерица намери ядка, тя я разбива, за да достигне ядрото. Летящата катерица пробива дупка в корпуса за тази цел.
  2. При планирането тялото на животното образува трапецовиден силует. Опашката и задните крайници са притиснати една към друга, предните крака са широко разположени. Промяната на напрежението на мембраните позволява на листовката да изпълнява пилотни маневри и да завърта тялото на 90 градуса. Спирайте животните с помощта на опашката. За кацане летящата катерица се приземява на дървото с всички четири крайника и се придвижва към противоположната страна. Благодарение на това действие тя ще бъде защитена от големите хищни птици.
  3. Следи от флаери са почти невъзможни за разглобяване на земята, тъй като летящите катерици рядко слизат надолу. Следите, оставени в редки случаи, се различават малко от катерицата. Дори един експерт невинаги вижда разликата.
  4. Преди да скача, летящата катерица се търкаля на малка буца и след това, с краката си лежаща на дърво, рязко изправя тялото си и насочва лапите си напред.По време на полета площта на тялото се удвоява поради изправената кожна гънка.
  5. Докато планирате и скачате, летящите катерици не правят шум.
  6. Има начин да се открие наличието на листовки - малки купчини портокалови отпадъци, подобни на яйца мравка.
  7. Летящите катерици са много чисти животни. Те отделят много време, облизвайки козината си, за да блестят. Особено внимание се обръща на лапите и опашката.
  8. Първите остатъци от вкаменелости принадлежат към геоложката епоха на Миоцен (преди 23 милиона-5 милиона години).
  9. Летящите катерици са изключително предпазливи животни. Но това качество се губи от тях по време на коловоз и търсене на партньор. През този период те правят много звуци и безстрашно показват на очите на другите.

Видео: обикновена летяща катерица (Pteromys volans)

(Все още няма оценка)
Съветваме ви да прочетете


Оставете коментар

Изпращане

 въплъщение

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

болест

вид

паразити