Дървесни бодливи свинчета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дървесни бодливи свинчета
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
инфраразред:Бодливосвинчеви (Hystricognathi)
семейство:Дървесни бодливи свинчета (Erethizontidae)
Научно наименование
Bonaparte, 1845
Обхват на вкаменелости
Дървесни бодливи свинчета в Общомедия
[ редактиране ]

Дървесни бодливи свинчета (Erethizontidae) е семейство дървесни едри американски гризачи, включващо 18 вида. На външен вид наподобяват на Бодливите свинчета от Стария свят, но приликите по-между им не се дължат на родство, а са в резултат на конвергентна еволюция.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на семейството са сравнително едри. Най-дребният представител е с дължина на тялото около 30 cm и тегло от 900 g, а най-едрият вид е северноамериканското горско бодливо свинче достигащо дължина от 86 cm и тегло до 18 kg[1]. Тялото е покрито от гъста космена покривка, която в областта на опашката преминава в недълги бодли с дължина 2,5 — 11 cm. При някои видове опашката е пригодена за захващане и е дълга до 45 cm. Ноктите са дълги и остри. Зъбната формула е .

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Повечето от представителите на семейството са разпространени от северната част на Аржентина до южните части на Мексико. Най-едрият от представителите - северноамериканското горско бодливо свинче е и същевременно най-едрият от представителите като обитава гористи райони на САЩ и Канада.

В Южна Америка представителите еволюират през олигоцен, а през плиоцен в резултат на Големия американски обмен на видове преминават и в Северна Америка. Северноамериканското горско бодливо свинче е най-едрият съвременен вид с произход от Южна Америка възникнал в резултат на обмена.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Представителите са горски обитатели приспособени за дървесен начин на живот. Живеят по дърветата, в дупки и хралупи, други са наземни видове, които копаят в земята, а трети предпочитат скални цепнатини. Всички са умели катерачи. Активни са нощем. Живеят поединично или на двойки.

Храната им е основно растителна – от кора на дървета до техните плодове.

Дървесните бодливи свинчета са плячка на различни хищници – лисици, койоти, вълци, мечки, рисове. Най-големите им врагове обаче са по-дребни хищници като златки, хермелини, росомахи, невестулки. При нападение бодливите свинчета се защитават с опашката си като използват естествената си бодли.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Раждат по едно, рядко две малки след бременност продължаваща в зависимост от вида до 210 дни. Младите се раждат напълно развити, с отворени очи, и са в състояние да се катерят по дърветата в рамките на няколко дни след раждането.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Woods, Charles. The Encyclopedia of Mammals. New York, Facts on File, 1984. ISBN 0-87196-871-1. с. 686–689.