Бодливи плъхове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бодливи плъхове
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
инфраразред:Бодливосвинчеви (Hystricognathi)
семейство:Бодливи плъхове (Echimyidae)
Научно наименование
Gray, 1825
Бодливи плъхове в Общомедия
[ редактиране ]

Бодливи плъхове (Echimyidae или Бодливи мишки) е семейство неотропични гризачи.[1] Представлява таксон с представители, които успяват да заемат изключително разнообразни екологични ниши включващи от наземен начин на живот до дървесен.[2] Повечето от видовете са обитатели на Южна Америка и само три от тях се срещат в Централна Америка. Представителите на изчезналото подсемейство Heteropsomyinae в миналото са обитавали островите Куба, Испаньола, Пуерто Рико и много Антилски острови.[1] Според редица автори нутрията също трябва да бъде класифицирана към това семейство.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Представителите имат плъхоподобен вид със среден размер на тялото и в сравнение с останалите южноамерикански гризачи представляват сравнително дребни гризачи. Дължината на тялото е от 8 до 50 cm. Муцунката е заострена, а очите и ушите са със среден размер. Предните крайници са с четири пръста, а задните с пет. Големината на пръстите и ноктите зависи от начина на живот на представителите на вида. Така например при дървесните видове пръстите са дълги и гъвкави, а при ровещите видове ноктите са добре развити. Името на семейството е получено от наличието на твърди игли по гърба, които при някои видове са добре развити, докато при други преминават в твърда космена покривка. Останалата част от тялото е покрита с мека козина. Цветът на козината също е твърде разнообразна. Повечето от представителите имат добре развити задни крайници и са добри бегачи. Зъбната формула е [3].

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че са сравнително многочислени начинът им на живот не е достатъчно проучен. По принцип това са горски обитатели, които заемат екологични ниши от различните етажи на гората. Част от видовете са изцяло дървесни и почти не стъпват на земята. Други обитават земната повърхност като начинът им на живот е свързан с изкопаването на дупки в земята. Трети са предимно подземни представители. Видовете водят основно нощен начин на живот. Храната им е растителна представена от листа, плодове и орехи, но се хранят и с насекоми. Повечето живеят поединично с изключение на представителите на род Clyomys, които живеят на колонии.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Повечето от представителите раждат по два пъти годишно от едно до три малки. Новородените са добре развити, виждащи и покрити с козинка. На около 10-12 дневна възраст преминават на твърда храна характерна за тази, която консумират възрастните. Пълна самостоятелност придобиват на около двумесечна възраст. Продължителността на живот в природата е около две години, а в плен надвишава три. Някои от едрите видове са обект на лов от хората и служат за храна.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Woods, C. A.; Kilpatrick, C. W. (2005). Family Echimyidae. In Wilson, D. E.; Reeder, D. M. Mammal Species of the World (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 1575–1592. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494
  2. Myers, P. Echimyidae: spiny rats // Animal Diversity Web. University of Michigan. Посетен на 6 януари 2013.
  3. Echimyidae, ADW