Семейство Thryonomyidae

Семейство Thryonomyidae 
тръстикови плъхове



2008/06/08 08:50:38.027 GMT-4



Семейството на Thryonomyidae съдържа 2 вида, поставени в един род (Thryonomys). Към момента членовете му са разпространени към Африка на юг от Сахара. В миналото тръстиковите плъхове са много по-широко разпространени. Техни фусили са били открити в Азия и Европа, както и в Африка.

Тръстиковите плъхове са големи, достигат 9 кг тегло. Те имат масивно тяло голяма и притъпена глава, малки очи, и малки закръглени уши. Опашката е значително по-малка от тялото и слабо изразена. Краката са къси и мощни, с 3 големи пръста. Крайниците са функционални, с дебели силни нокти, които са приспособени за копаене.

Козината на тръстиковият плъх е необичайна, съставена от груби, равни косъмчета без мъх отдолу. Гърба е кафяв или сиво-кафяв, силно изпъстрен  с жълто а корема обикновено е сив.

Тръстикови плъхове, обикновено са откриват във влажни или блатисти области, където тревата е в изобилие. Понякога се движат в земеделски земи, където те могат да бъдат сериозни вредители на насаждения от царевица, маниока, захарна тръстика, ананаси, както и други култури. Понякога се сдружават в малки групи, но принципно не са стадни.  Тръстиковите плъхове създават определени маршрути през гъстата трева, които стигат до вода. Тези гризачи са отлични плувци, често се крият във водата , когато са застрашени. Тръстиковите  плъхове са добри копачи.






{START_COUNTER}