Семейство Heteromyidae

Семейство Heteromyidae 
Мишки, Кенгурови мишки..


2008/06/08 04:41:03.240 GMT-4

Има около 59 членa на това семейство, разпределени в 6 рода. Те са открити в Западна Северна Америка, в  Мексико и Централна Америка, в Северозападна и Южна Америка.

Heteromyids са малки до средни гризачи. Много видове живеят в пустините и сухи тревни площи от Западните Съединени щати и Канада. Те включват кенгурурови мишки и други мишки, които са  с поразително приспособени за скокове задни крака и сравнително къси предни крайници. Те се движат предимно с подскоци. Тези видове с имат и други подвидове. Членовете на родовете Heteromys и Liomys са още по-малко модифицирани; Те са открити в тропическите гори на Мексико на юг до Северна Южна Америка.

Heteromyids консумират семена, фуражи и други растителности,като повечето животински видове от този род. Те  съберат семената в техните торбички и ги съхраняват в своите дупки за по-късна консумация. Повечето видове копаят дупки, при което се образуват сложни системи от тунели с множество разклонения и изходи към повърхността. Кенгуровите  мишки имат забележителна способност да живеят без достъп до вода.






{START_COUNTER}