Семейство Geomyidae

Семейство Geomyidae 
gophers



2008/06/08 04:16:41.797 GMT-4



Семейството Geomyidae включва 5 рода и около 35 вида. Те са открити само в Северна и Централна Америка.

Повечето гризачи от рода са ровещи, и по-голямата част от живота си прекарват под земята. Geomyids са едни от тях. Структурата им е поразително пригодена за ровене и живот под земята. Те са издържливи,  без ясно изразен  врат и с къси, мощни крайници, завършващи с много добре развити нокти; Имат по 5 пръста, с малки косъмчета около периферията. Опашката е къса, слабо изразена и обикновено добре свързана  с нервите, мускулите и кръвоносните съдове. Тези животни се въртят назад, почти толкова лесно, както напред, а вероятно и опашките им предоставят важна сетивна информация. Очите и ушите са малки, но очите имат специфични жлези, вероятно за да предоставят течност за измиване от замърсявания. 

Името им идва от необичайните торбички на тези животни. Тези торбички са разположени от  страна на устата и обратно към раменете, и се използват за транспортиране на храна. Те могат да са и отвътре.

Повечето  са средно големи, с тегло неколкостотин грама. Някои видове от Централна Америка  достигнат  почти 1 кг. Козината  обикновено е с кафяв оттенък. Той често  съвпада с цвета на почвата, в която живее животното.

Geomyids са ровещи животни. Тяхните изкопни системи включват както дълги и плитки тунели използвани за складове, така и  дълбоки тунели, използвани за гнездене, храна за съхранение, както и места за фекалии. Те разрохкват почвата с  резци , а след това бутат пръстта  с гърди на повърхността или в празни тунели. Площтана която се намират  подземните тунели е белязана от множество могили, където почвата е  изнесена на повърхността. 

Pocket gophers консумира главно корени и грудки, въпреки че понякога се хранят и с други части на растенията, както и с храната събрана в торбичките им и занесена до подземните им хранилища. 

Pocket gophers обикновено живеят сами и са в група само за да се възпроизвеждат. 





{START_COUNTER}