Семейство Erethizon dorsatum

Porcupine
Семейство  Erethizon dorsatum (Linnaeus)

Porcupine (Erethizon dorsatum). Снимка любезното съдействие на Ю Ес Риба и дивите служба. Описание. Голям гризач с  бодлива козина на гърба, отстрани, както и на опашката; дълги косми кафеви на цвят. Средни мерки (мъжки) дължина 808 мм, опашка - 235 мм; заден крак -98 мм; (женски) 737-230-81 мм.  Тегло - 5-11 кг.

Видове разпространение на сайта Разпространение - Тексас. 

Навици. Адаптират към различни местообитания.  До голяма степен е жител на гористите области на запад и предпочита скалисти райони, хребети и склонове. Porcupines обикаля за много неща и може да се намери  в области, които се явяват напълно неподходящи за тях.  През последните години животното живее и  в южен Тексас.

  Те са експерти по катерене по  дървета, въпреки че техните движения са бавни и тромави на пръв поглед .  Те  очевидно са запознати с собствените си  недостатъци и ги преодоляватPorcupines изглежда да е толкова у дома си в скалите, колкото и  на полето или по дърветата. Колкото по-масивни са скалите толкова по-добре те служат на животни от този вид. Когато скалните масиви са недостъпни, те отвреме на време  ползват  кухи дънери. Всяка   коренова система на дърво може да служи за техен дом.

  През зимата, когато сняг покрива земята,  рядко пътуват далеч отжилищата си, особено в замразнало време. Когато  е топло обаче, е време походи и  пътуването се увеличава.

 Само 27% от храната им са тревни а 73% са дървесни видове, като това е вътрешната кора от различни дървета и борови игли. През зимата на храната им е изцяло от дървесен вид, борови игли и вътрешна кора.  През пролетта те отново се връщат към  тревна растителност, като  това  формира почти 40% от тяхната диета.   Животното е любител на сол и е лесно да се привлече към нея, факт, който е полезен в техния контрол.

Малкото, обикновено е едно, рядко две. Раждат през април и май. Бременността им трае 209-217 дни. При раждане  малкото тежи около 450 грама и е по-голямо от новороденото на черна мечка. То е покрито с космена покривка, очите и ушите  функционират, имат и  резци . То обикновено суче кратко време, и започва да се храни с растителност скоро след раждането. За много кратък период от време става напълно самостоятелно. Малките растат бавно в сравнение с повечето гризачи, и имат относително дълъг живот. Една женска  е маркирана и  е известно, че е живяла  повече от 10 години в естествени условия.





{START_COUNTER}