Capybara

Capybara 
Подреди по: Rodentia 
Семейство: Hydrochaeridae 
Описание: Hydrochaeris 
Вид: hydrochaeris 

Местообитания 
Панама до Рио де ла Плата, Амазонка, Боливия и Перу. Те живеят в големи групи, край потоци, езера и реки, имат нужда от слънце и вода. 

Възпроизвеждане
Вида Capybaras , може да се размножава по всяко време през годината. В дивата природа, женските раждат само един път годишно. Малките обикновено са пет, но могат бъдат от едно до осем. Майката е с пет чифта зърна . Периода на бременност  е 104-111 дни. Малките имат възможност да следват майка си и ядат растения още от деня на раждането си. Полова зрялост придобиват  на 15 месеца. Като възрастни, те достигат височина 21 инча. Продължителността на  на живота им е 8-10 години, в дивата природа, 12 в плен. 

Хранене
В дивата природа: Земеделска земя и вода треви, плодове, кори от на дървета и храсти. Те могат да бъдат един от вредителите в обработваните площи с пъпеши, царевица, ориз и захарна тръстика. 

В зоологическата градина: Ябълки, моркови, банани, царевица, портокали, фъстъци, маруля, спанак и  бисквити 

Обща информация 
Сapybara е най-големият гризач,  и единствен известен член на Hydrochaeridae. Името му означава водно прасе и е от полу-водните животни.Неговото тяло е масивно и  има  голяма уста, малък нос, очите и ушите се на едно ниво на върха на главата, така че да се предпази от потъванена  по-голямата част от неговото тяло под водата. Краката са къси и приспособени за плуване. Козината на Capybara  варира от кафяво до червеникаво-жълто на  светлината. Capybara лесно  се адаптира към живота в затворени помещения. Те са приятелски настроени и много вокални за гризачи. Имат богата гама по подсвирквания грухтене и други звуци. Техните естествени врагове включват пумата, ягуара и анакондата
. Когато в беда те се потапят във водата. Спят през деня и са активни през нощта и на сутринта. Йерархията им е доминираща и  се води чрез ожесточена борба. Сapybara понякога е отглеждан за месо в Южна Америка.




{START_COUNTER}